Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Δείτε σε βίντεο το κόμικ του Ντένις <Ταξίδι στον ΑΩ13>
Συγχαρητήρια , Ντένις!!!!!!!!!






Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

21 Μαρτίου. Ημέρα κατά του ρατσισμού





 Συγχαρητήρια στην ομάδα <Σφήκες>







 
Εργασίες μαθητών
Από την ΚΠΑ


Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Η Σφαγή του Σάρπβιλ Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

























Διαβάζουμε κι ακούμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο

Μικρός Αναγνώστης -Ο Νταβίντ δεν ήρθε για διακοπές 

Δραστηριότητες

1. Για ποιο λόγο αναγκάστηκαν
η κυρία Γιουσίφ και ο Ναβίντ
να φύγουν από τη χώρα τους

2. 
Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα;
Ποια νομίζεις ότι είναι αυτά;














Κεφάλαιο 7, Το φως




Εισαγωγή 
1. Διάδοση του φωτός 
2. Φως και υλικά σώματα 
3. Ανάκλαση, διάχυση και απορρόφηση του φωτός 
                                                          
Κάνε κλικ γα επαναληπτικές δραστηριότητες σε word
Επαναληπτικό ΦΩΣ.pdf - δασκάλαβμ
                                                            

Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα που μεταφέρει ενέργεια, η οποία ονομάζεται φωτεινή ενέργεια. Αποτελείται από πολύ μικρά σωματίδια ενέργειας που ονομάζονται φωτόνια
Picture
πηγή: 8ο Δ.ΣΧ. Νάουσας
  
  
   Μια λεπτή γραμμή φωτός ονομάζεται ακτίνα φωτός ή φωτεινή ακτίνα. Μια ομάδα φωτεινών ακτίνων ονομάζεται  δέσμη φωτός ή φωτεινή δέσμη.

Το φως διαδίδεται ευθύγραμμα και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Picture


Picture
πηγή: 8ο Δ.ΣΧ. Νάουσας




Τίποτε δεν μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα από το φως! Το βασικό αυτό νόμο της φυσικής διατύπωσε πρώτος ο Γερμανός φυσικός Albert Einstein. Η ταχύτητα με την οποία κινείται το φως είναι τόσο μεγάλη, που δυσκολευόμαστε να την αντιληφθούμε. Το φως διανύει σε ένα δευτερόλεπτο 300.000 χιλιόμετρα!

Διαφανή, ημιδιαφανή και αδιαφανή υλικά σώματα

Picture
πηγή: 8ο Δ.ΣΧ. Νάουσας

Η ποσότητα φωτός που περνάει μέσα από τα υλικά σώματα δεν είναι η ίδια.
Τα υλικά σώματα που επιτρέπουν να περάσει από μέσα τους σχεδόν όλο το φως που πέφτει πάνω τους λέγονται διαφανή.
Τα υλικά σώματα που επιτρέπουν να περάσει από μέσα τους ένα μέρος από το φως που πέφτει πάνω τους λέγονται ημιδιαφανή.
Τα υλικά σώματα που δεν επιτρέπουν να περάσει από μέσα τους σχεδόν καθόλου από το φως που πέφτει πάνω τους λέγονται αδιαφανή.


Η σκιά 

Όταν ανάμεσα σε μια πηγή φωτός και σε ένα τοίχο παρεμβάλλουμε ένα αδιαφανές σώμα, τότε κάποιες από τις ακτίνες φωτός που ξεκινούν από την πηγή διακόπτονται από το σώμα και δε φτάνουν στον τοίχο. Αυτό δημιουργεί πάνω στον τοίχο μια σκοτεινή περιοχή που ονομάζεται σκιά του σώματος.
Picture

Picture
πηγή: 8ο Δ.ΣΧ. Νάουσας



 

Όσο πιο κοντά είναι ένα σώμα στη 
………………………………
τόσο πιο μεγάλη είναι η σκιά του.
                 
Picture           
Picture
πηγή: 8ο Δ.ΣΧ. Νάουσας




Παιχνίδια με τις σκιές
Picture
ελέφαντας
Picture
πετεινός
Picture
ταύρος
Picture
ινδιάνος





Θέατρο σκιών

http://gym-kallim.chi.sch.gr/images/epagelmata/800/800_%CE%98%CE%95%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%20%CE%A3%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%9D.jpg



Κάνε κλικ
Greek Shadows: Ένα ταξίδι του θεάτρου σκιών μέσα στο χώρο και το χρόνο








Ανάκλαση και διάχυση του φωτός 

Picture
πηγή: 8ο Δ.ΣΧ. Νάουσας


Όταν μια δέσμη ακτίνων φωτός συναντήσει μία λεία και στιλπνή επιφάνεια, όπως είναι η επιφάνεια ενός καθρέφτη, αλλάζει πορεία, ανακλάται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κατοπτρική ανάκλαση. Η γωνία πρόσπτωσης των φωτεινών ακτίνων είναι ίση με τη γωνία ανάκλασης, όπως φαίνεται στο σχήμα.

Picture
πηγή: 8ο Δ.ΣΧ. Νάουσας



Αν η επιφάνεια επάνω στην οποία πέφτουν οι ακτίνες είναι τραχιά και ανώμαλη, τότε οι ακτίνες ανακλώνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις και διασκορπίζονται, όπως δείχνει το σχήμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διάχυση του φωτός.
   
Picture

Picture
Picture
πηγή: 8ο Δ.ΣΧ. Νάουσας




Απορρόφηση του φωτός


Picture
πηγή: 8ο Δ.ΣΧ. Νάουσας


Στις ανοιχτόχρωμες επιφάνειες το φως………………………………………., ενώ στις σκουρόχρωμες ……………………………………….




1.Συμπλήρωσε

 Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα που μεταφέρει ……………………………, η οποία ονομάζεται …………………………. ενέργεια. Αποτελείται από πολύ μικρά σωματίδια ενέργειας που ονομάζονται …………………..
Μια λεπτή γραμμή φωτός ονομάζεται ……………………………………….. ή …………………………………………………ακτίνα. Μια ομάδα φωτεινών ακτίνων ονομάζεται  ……………………………… ή ……………………………………………….
Το φως διαδίδεται……………………………….. προς όλες τις……………………………
 Όταν μια φωτεινή ακτίνα συναντήσει μια ……………………………………και  ……………………………………επιφάνεια, αλλάζει κατεύθυνση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ……………………………………………….του φωτός. Αντίθετα στις επιφάνειες που δεν είναι…………………………………………… και …………………………………………………το φως ανακλάται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Το φαινόμενο αυτό το ονομάζουμε……………………………………. του φωτός.
Στις ανοιχτόχρωμες επιφάνειες το φως………………………………….. , ενώ στις σκουρόχρωμες επιφάνειες το φως ……………………………………….. Τα γυαλιά ηλίου έχουν σκούρο χρώμα για να ………………………………………..ένα μέρος του φωτός, και να προστατεύουν τα μάτια μας.


Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
  ΔΙΑΦΑΝΗ, ΗΜΙΔΙΑΦΑΝΗ & ΑΔΙΑΦΑΝΗ ΣΩΜΑΤΑ
View more presentations or Upload your own




Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Απόκριες 2013

Θέμα : Έλληνες και Ελληνίδες λογοτέχνες και ποιητές

 











-Επιλογή λογοτέχνη
- Σύντομες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του
-Εύρεση  ενός ποιήματος ή αποσπάσματος.
- Κατασκευή μάσκας με τεχνική  ποπ αρτ
-κατασκευή μικρής καρτέλας με το όνομα του λογοτέχνη

- Παρουσίζει το κάθε παιδί το συγγραφέα του, το ποίημα ή το απόσπασμα
- Παιχνίδι ; Βρες ποιος είμαι


-

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

6 Μαρτίου: Ημέρα κατά της σχολικής βίας

 

H 6η Μαρτίου ορίσθηκε από το υπουργείο Παιδείας σαν "Ημέρα κατά της σχολικής βίας".
Γύρω από αυτό το θέμα αναπτύσσεται μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια με συμβουλές και οδηγίες, παρεμβάσεις, δράσεις.











  





Οικογένεια: 
Ναι στην επικοινωνία - Όχι στη λεκτική βία











Το αν και πόσο υπάρχει πραγματικά διαδεδομένο και σε έξαρση τέτοιο φαινόμενο, ο τρόπος παρουσίασής του, οι κοινωνικές αιτίες που το δημιουργούν, οι τρόποι αντιμετώπισης κλπ, αξίζουν να αναλυθούν σοβαρά και χωρίς επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες.

Δυστυχώς εστιάζεται  μονοδιάστατα στα παιδιά και τις συμπεριφορές τους κι όχι  στις παρεχόμενες συνθήκες εκπαίδευσης, το περιβάλλον που ζουν, τις οικονομικές και πολιτιστικές επιδράσεις που δέχονται, τα πρότυπα που προβάλλει η σημερινή κοινωνία.


Που οδηγούν οι υπερβολές στις αναφορές για αύξηση της σχολικής βίας και παραβατικότητας

Σαν αφορμή για περαιτέρω σκέψεις,  παραθέτουμε ένα σύντομο άρθρο που παρουσιάζει συνέπειες που επέφερε η διόγκωση, οι υπερβολές και ο λάθος προσανατολισμός για την σχολική βία, σε άλλες χώρες:


"Και έπειτα ο δάσκαλος φώναξε την αστυνομία". Η 12χρονη Σάρα κατηγορήθηκε ότι διέκοψε το μάθημα όταν ψέκασε με άρωμα τον λαιμό της επειδή κάποιοι συμμαθητές της την πείραζαν ότι μυρίζει άσχημα. Δεν της ζητήθηκε να περάσει έξω ή να πάει στο γραφείο του γυμνασιάρχη. Ήταν οι αστυνομικοί που πήγαν να την πάρουν. Και δεν άργησαν καθόλου, αφού περιπολούσαν στον διάδρομο.

Όπως εκατοντάδες άλλα σχολεία του Τέξας, το γυμνάσιο Φίλμορ διαθέτει τη δική του αστυνομική δύναμη. Ένοπλοι περιπολούν κανονικά στους διαδρόμους και το προαύλιο για να επιβάλουν την τάξη.  
Και φυσικά η παρουσία τους δεν είναι μόνο για "συμμόρφωση" των ζωηρών μαθητών. Η Σάρα ήταν μια από τους περίπου 300.000 μαθητές -ορισμένοι ακόμη και σε ηλικία 6 χρονών- που την τελευταία διετία εμφανίστηκαν σε δικαστήρια ανηλίκων. Γιατί; Επειδή καυγάδισαν με κάποιον στο προαύλιο, έβρισαν, έκαναν φασαρία στο σχολικό, κάπνιζαν στις τουαλέτες, φορούσαν "ανάρμοστα" ρούχα ή απλώς άργησαν στο μάθημα.

Η ποινικοποίηση της σχολικής ζωής ή τακτική της "μηδενικής ανοχής" απέναντι στην παραβατικότητα των ανηλίκων ξεκίνησε με την προσπάθεια καταπολέμησης των ναρκωτικών και έφτασε στον σημερινό παροξυσμό όταν πολλοί γονείς πείστηκαν ότι η μόνιμη παρουσία αστυνομικών στα σχολεία ήταν η κατάλληλη μέθοδος να αντιμετωπιστούν τραγωδίες όπως το μακελειό στο λύκειο του Κόλουμπαϊν το 1999.

Και τα σχολεία φαίνεται ότι αποτελούσαν το τελευταίο άβατο σε μια διαδικασία διαρκούς επέκτασης των ζωνών αστυνόμευσης τα τελευταία χρόνια. "Συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις υπερβολές που ακούμε για την αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων" δηλώνει στην εφημερίδα "Γκάρντιαν" η Ντέμπορα Φούλερ, μέλος οργάνωσης νομικής βοήθειας του Τέξας.

Στο Όστιν του Τέξας, το 3% των μαθητών απέκτησαν ποινικό μητρώο κατά το σχολικό έτος 2007-08. Οι περισσότερες καταδίκες αφορούσαν πρόστιμα αλλά και αυτά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα για τους φτωχότερους γονείς. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να τα αγνοήσει, αφού είναι πάγια τακτική, μαθητές να στέλνονται σε φυλακές ενηλίκων εφόσον δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους μέχρι να συμπληρώσουν τα 17 τους χρόνια.

Δεν είναι όμως μόνο τα πρόστιμα. Σε περισσότερες από 400 περιπτώσεις μέσα στην τελευταία πενταετία, αστυνομικοί χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού, τέιζερ ή απείλησαν με τα όπλα τους "άτακτους" μαθητές. Υπάρχουν άλλωστε και θάνατοι, όπως δείχνει η περίπτωση του 15χρονου Χάιμε Γκονζάλεζ, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς όταν τους σημάδεψε με αεροβόλο, το οποίο εκείνοι πέρασαν για κανονικό όπλο.

Όλα αυτά τα τρομακτικά θα μπορούσαν να αφορούν μόνο την Άγρια Δύση και τον μακρινό πλανήτη Τέξας αν η βρετανική κυβέρνηση, θορυβημένη από τις κοινωνικές ταραχές του καλοκοκαιριού, δεν ανακοίνωνε πρόσφατα ότι μελετά την "αμερικανική εμπειρία" στην καταπολέμηση της παραβατικότητας ανηλίκων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κρίσπιν Μπλαντ, επισκέφθηκε άλλωστε το Τέξας τον Σεπτέμβριο για να επισκεφτεί σχολεία και δικαστήρια ανηλίκων. Προσεχώς, επομένως, και στα δικά μας σχολεία.
πηγή:  www.alfavita.gr

  του Αναστάσιου Ματσόπουλου, Επίκ. Καθηγητή Σχολικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης


   της Αλεξάνδρας Κορωναίου, Καθηγήτριας Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

-Εγχειρίδιο Αντιμετώπισης Σχολικού Εκφοβισμού