Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Αύξηση της θερμοκρασίας
Τα τελευταία χρόνια, οι θερινοί καύσωνες είναι πλέον πολύ συχνοί και το χειμώνα έχουμε λιγότερες παγωνιές. Μέσα στον 20ο αιώνα, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, κοντά στην επιφάνεια της Γης, αυξήθηκε κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, η θερμοκρασία μπορεί να έχει αυξηθεί μέχρι και 6,4 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τη θερμοκρασία της εικοσαετίας 1980 – 1999.Άνοδος της στάθμης και της θερμοκρασίας της θάλασσας
Η θερμοκρασία της θάλασσας αυξήθηκε κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου, τα τελευταία 30 χρόνια. Επίσης, η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε, κατά 10cm από το 1900. Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, μπορεί η στάθμη της θάλασσας να ανέβει ακόμα και ένα μέτρο. Η άνοδος αυτή θα «καταπιεί» παραλιακές εκτάσεις, νησιά και θα βάλει σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους.

Λιώσιμο πάγων
Οι πάγοι λιώνουν. Τα παγόβουνα εξαφανίζονται. Όσο περισσότερο υποχωρούν οι πάγοι, στην Ανταρκτική, τόσο αυξάνει η θερμοκρασία του πλανήτη. Όσο αυξάνει η θερμοκρασία του πλανήτη, τόσο περισσότερο λιώνουν οι πάγοι.


Ακραία καιρικά φαινόμενα
Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται πιο έντονες και συχνότερες πλημμύρες. Τροπικές καταιγίδες και τυφώνες ερημώνουν ολόκληρες περιοχές. Άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους, ακόμα και τις ζωές τους.


Φυτά και ζώα
Έχουν, ήδη παρουσιαστεί αλλαγές στον τρόπο, που ζουν τα φυτά και τα ζώα. Η αύξηση της θερμοκρασίας στις βορειότερες περιοχές, οδηγεί ψάρια και ζώα και φυτά να μεταναστεύσουν, από τις νοτιότερες εύκρατες ή ζεστές περιοχές, σε βορειότερες θάλασσες και χώρες. Κάποια, από αυτά, ίσως, δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν, αρκετά σύντομα και έτσι θα οδηγηθούν στον αφανισμό. Κάποια άλλα θα επικρατήσουν στα ήδη υπάρχοντα, στην περιοχή, φυτά και ζώα, με απρόβλεπτες συνέπειες, για τη βιοποικιλότητα. Εάν η θερμοκρασία της γης αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, 30% της πανίδας και της χλωρίδας θα απειληθεί με αφανισμό.

Αυξημένο οικονομικό κόστος
Οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμούν ότι η ετήσια αύξηση των εξόδων ενός νοικοκυριού, για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές θα κυμανθεί πάνω από 4%. Το κόστος, από την αδράνειά μας να αναλάβουμε δράση, μπορεί να φτάσει και το 20% του ετήσιου ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος. Αντίθετα οι δράσεις, για τη μείωση των εκπομπών θα κοστίσουν περίπου 1% του ετήσιου ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

Τροφή και νερό
Η αύξηση της θερμοκρασίας και η μεταβολή των βροχοπτώσεων, απειλούν με σημαντικές μειώσεις την παραγωγή στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.
Το καθαρό και το πόσιμο νερό θα μειωθούν, λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων, το αλάτι λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας μπορεί να εισέλθει στις υπόγειες φυσικές δεξαμενές νερού, στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα γίνουν ισχυρότεροι. Μέχρι το 2090, 3 δισεκατομμύρια περισσότεροι, από ότι σήμερα, άνθρωποι θα διψούν.

Καζάνι που βράζει η Ελλάδα   
Ερημοποίηση
Μεγάλες περιοχές (συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών) θα ερημοποιηθούν.

Ασθένειες
Η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει ασθένειες, όπως ελονοσία, δάγκειο πυρετό κ.λπ. Επίσης, αυτές οι ασθένειες θα παρουσιαστούν και σε άλλες περιοχές, όπου σήμερα είναι άγνωστες. Μέχρι το 2080, 290 εκατομμύρια επιπλέον των σημερινών ασθενών, θα ασθενήσουν από ελονοσία.

Ξηρασία στο δάσος βροχής του Αμαζόνιου

Δάση της βροχής
Μεγάλες περιοχές των δασών της βροχής , στη Βραζιλία και την Κεντρική Αφρική θα εξαφανιστούν, λόγω μείωσης των βροχοπτώσεων. Αυτά τα δάση σήμερα απορροφούν μεγάλες ποσότητες CO2, το οποίο θα προστεθεί, στην ήδη άσχημη σημερινή κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου