Μίγματα
Οι περισσότερες ουσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν δημιουργηθεί από την ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών.
Μίγματα ονομάζουμε τα υλικά
που προκύπτουν από την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ουσιών, που διατηρούν τις
ιδιότητές τους.
Ιδιότητες
των μιγμάτων:
- Μπορεί να είναι στερεά,υγρά ή αέρια
- Μπορούν διαχωριστούν στις ουσίες από τις οποίες αποτελούνται
- Έχουν τις δικές τους φυσικές ιδιότητες
Οι καθαρές
ουσίες από την ανάμειξη των οποίων προκύπτουν τα μίγματα, τα συστατικά δηλαδή
του μίγματος, μπορεί να είναι χημικά στοιχεία ή χημικές ενώσεις.
Ετερογενή Μίγματα
Τα μίγματα που δεν έχουν ενιαία σύσταση, τα μίγματα δηλαδή στα οποία μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους με γυμνό μάτι ή με το μικροσκόπιο, ονομάζονται ετερογενή.
Τα μίγματα που έχουν ενιαία σύσταση, τα μίγματα δηλαδή
στα οποία δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους, ακόμη και αν
χρησιμοποιήσουμε μικροσκόπιο, ονομάζονται ομογενή ή διαλύματα.
Στα διαλύματα το
συστατικό το οποίο περιέχεται στο μίγμα σε μεγαλύτερη ποσότητα ονομάζεται
διαλύτης.
Τα υπόλοιπα συστατικά του ονομάζονται
διαλυμένες ουσίες.
Ομογενή μίγματα ή
Διαλύματα : ατσάλι, ατμοσφαιρικός αέρας,γαλλικός καφές, κρασί, μπύρα, σοκολατούχο γάλα κά
Πώς διαχωρίζουμε τα μίγματα στα συστατικά τους
Τα μίγματα μπορούν να διαχωριστούν στα συστατικά τους με φυσικές μεθόδους όπως ο βρασμός, η μαγνήτιση, η διήθηση ή φιλτράρισμα, η διαλογή κλπ. |
Η αδιάλυτη ουσία που σχηματίζεται σ΄ ένα μίγμα και που μπορεί ν΄ απομακρυνθεί απ΄ αυτό με τη μέθοδο της διήθησης ονομάζεται ίζημα(γι αυτό χρειάζεται να ανακινούμε το σοκολατούχο γάλα |
Κάνε κλικ θεωρία και (λυμένες) οι ασκήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου