![](http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/document/file.php/DSDIM-E107/Images/kef2.png)
Μίγματα
Οι περισσότερες ουσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν δημιουργηθεί από την ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών.
Μίγματα ονομάζουμε τα υλικά
που προκύπτουν από την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ουσιών, που διατηρούν τις
ιδιότητές τους.
Ιδιότητες
των μιγμάτων:
- Μπορεί να είναι στερεά,υγρά ή αέρια
- Μπορούν διαχωριστούν στις ουσίες από τις οποίες αποτελούνται
- Έχουν τις δικές τους φυσικές ιδιότητες
![](http://3.bp.blogspot.com/-qwALrbY7Bgo/UCYh7N6ukkI/AAAAAAAAE4Q/WFsKL61PcZA/s200/%CF%85%CF%831.png)
Ετερογενή Μίγματα
![](http://1.bp.blogspot.com/-fWNAb48cFUI/UCYzfcQt4yI/AAAAAAAAE7U/H8vRKhIu1VU/s400/%CE%914.png)
![](http://2.bp.blogspot.com/-U5oi17Z3QAs/UCYiDNPt_fI/AAAAAAAAE4o/jlB64cshNCM/s320/%CF%85%CF%832.png)
Τα μίγματα που δεν έχουν ενιαία σύσταση, τα μίγματα δηλαδή στα οποία μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους με γυμνό μάτι ή με το μικροσκόπιο, ονομάζονται ετερογενή.
Τα μίγματα που έχουν ενιαία σύσταση, τα μίγματα δηλαδή
στα οποία δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους, ακόμη και αν
χρησιμοποιήσουμε μικροσκόπιο, ονομάζονται ομογενή ή διαλύματα.
Στα διαλύματα το
συστατικό το οποίο περιέχεται στο μίγμα σε μεγαλύτερη ποσότητα ονομάζεται
διαλύτης.
Τα υπόλοιπα συστατικά του ονομάζονται
διαλυμένες ουσίες.
Ομογενή μίγματα ή
Διαλύματα : ατσάλι, ατμοσφαιρικός αέρας,γαλλικός καφές, κρασί, μπύρα, σοκολατούχο γάλα κά
Πώς διαχωρίζουμε τα μίγματα στα συστατικά τους
![]() |
Τα μίγματα μπορούν να διαχωριστούν στα συστατικά τους με φυσικές μεθόδους όπως ο βρασμός, η μαγνήτιση, η διήθηση ή φιλτράρισμα, η διαλογή κλπ. |
![]() |
Η αδιάλυτη ουσία που σχηματίζεται σ΄ ένα μίγμα και που μπορεί ν΄ απομακρυνθεί απ΄ αυτό με τη μέθοδο της διήθησης ονομάζεται ίζημα(γι αυτό χρειάζεται να ανακινούμε το σοκολατούχο γάλα |
![](http://2.bp.blogspot.com/-4mxKc_XLwKM/UCY0r6p0X0I/AAAAAAAAE7c/Vnt3Rdi3U3M/s1600/%CE%95%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B12%CF%81%CF%86.jpg)
Κάνε κλικ θεωρία και (λυμένες) οι ασκήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου