Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ενότητα Β. Μέρος 2ο: Έννοια κλίματος , το κλιμα της Ελλάδας


Η έννοια του κλίματος – Διαφορές καιρού και κλίματος
Το κλίμα της Ελλάδας

 • τι ονομάζουμε κλίμα
 • τι είναι ο καιρός
 •  ποιες διαφορές  υπάρχουν ανάμεσα στο κλίμα και στον καιρό μιας περιοχής

 
Μετεωρολόγος είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με τη συλλογή πολλών στοιχείων που αφορούν την πρόγνωση του καιρού. Συγκεντρώνουν τις μετρήσεις για τις καιρικές συνθήκες και υπολογίζουν τη μεταβολή του καιρού με μαθηματικές μεθόδους.

    Καιρικές συνθήκες είναι η ζέστη, το κρύο,οι άνεμοι, η υγρασία,κ.λ.π., δηλ. η θερμοκρασία και τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργούνται εξαιτίας της.
 
   Τα δελτία καιρού μας δίνουν πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες μιας περιοχής, οι οποίες και φανερώνουν τον καιρό που επικρατεί σ΄αυτήν για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
 
   Όταν αναφερόμαστε στον καιρό, εννοούμε τις καιρικές συνθήκες (ανέμους, θερμοκρασία, βροχές, υγρασία) που επικρατούν σε μια περιοχή για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
   Ο καιρός μιας περιοχής αλλάζει από εποχή σε εποχή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές αυτές επαναλαμβάνονται
οι ίδιες κάθε χρόνο. Μια περιοχή, λοιπόν, έχει περίπου τις ίδιες καιρικές συνθήκες κάθε εποχή του χρόνου για πολλά χρόνια.

   
Κλίμα ενός τόπου είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σ΄ένα τόπο σε κάθε εποχή κι επαναλαμβάνονται σχεδόν ίδιες για πολλά χρόνια. 
  

  Μετεωρολόγος είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με τη συλλογή πολλών στοιχείων που αφορούν την πρόγνωση του καιρού. Χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα (βροχόμετρα, υγρόμετρα, βαρόμετρα κ.ά.)  συγκεντρώνουν στοιχεία, τα επεξεργάζονται και εκδίδουν τα δελτία καιρού

 Βροχόμετρο


 Ηλιογράφος


Υγρόμετρο

Τα δελτία καιρού προβλέπουν τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε μια περιοχή για τις επόμενες ημέρες.

Τα δελτία καιρού και τα σύμβολα μας δίνουν πληροφορίες για τη θερμοκρασία,  δηλ. πόσο ζεστός ή κρύος είναι ο καιρός σε μια περιοχή, για τις βροχές, την υγρασία ή τους ανέμους που παρουσιάζονται στην περιοχή αυτή κατά τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Μας πληροφορούν δηλαδή για τις καιρικές συνθήκες, που δηλώνουν τον καιρό για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

                                                                                                                                     

Κάνε κλικ κι επισκέψου την ΕΜΥ
EMY-Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία


                                                                                                   

 
Γεωγραφικό γλωσσάρι

Καιρικές συνθήκες: η ζέστη, το κρύο, οι βροχές, οι άνεμοι, η υγρασία κ.λπ. που παρουσιάζονται σε μια περιοχή για μικρό χρονικό διάστημα.

Καιρός: οι συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, βροχή, άνεμοι κ.ά.) που επικρατούν σε ένα μέρος σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή 

Κλίμα: οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε ένα τόπο σε κάθε εποχή κι επαναλαμβάνονται σχεδόν ίδιες για πολλά χρόνια.

Πρόγνωση καιρού: η συγκέντρωση μετεωρολογικών μετρήσεων με

 


 • ·         Τι κλίμα έχει η Ελλάδα.
 • ·         Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το κλίμα μιας περιοχής.
 • ·         Ποιους  διαφορετικούς κλιματικούς τύπους συναντάμε στις περιοχές της πατρίδας μας.


Το κλίμα της Ελλάδας είναι εύκρατο μεσογειακό γιατί επηρεάζεται από τη Μεσόγειο θάλασσα. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και υγροί, ενώ τα καλοκαίρια ζεστά και ξηρά. Η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη όλο το χρόνο. Οι βροχές πέφτουν κυρίως το χειμώνα και το φθινόπωρο. Τα καλοκαίρια έχουν μεγάλη διάρκεια (σχεδόν από το Μάιο ως τον Οκτώβριο)
Μια παράκτια περιοχή έχει συνήθως ηπιότερους χειμώνες, πιο ξηρά καλοκαίρια και λιγότερες βροχές από μια ηπειρωτική.
Οι ορεινές περιοχές έχουν πιο ψυχρούς χειμώνες, πιο δροσερά καλοκαίρια και περισσότερες βροχοπτώσεις από τις πεδινές περιοχές.

 • Σύμφωνα με το κλίμα που επικρατεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας φτιάχτηκε ο παρακάτω χάρτης. Αφού τον παρατηρήσεις προσεκτικά, βρες ποιες είναι οι 4 περιοχές στις οποίες χωρίζεται η Ελλάδα  ανάλογα με το κλίμα

Βλέπουμε ότι μπορούμε να διακρίνουμε να
 τέσσερις κλιματικές περιοχές στην πατρίδα μας:

 • ορεινές περιοχές (πολύ ψυχροί χειμώνες, πολύ δροσερά καλοκαίρια, βροχές όλες τις εποχές)
 •  πεδινές και παράκτιες περιοχές (χειμώνες πιο ψυχροί από ό,τι στις ακτές και ξερά, πολύ ζεστά καλοκαίρια)
 • νησιά και ακτές του Ιουνίου (πολλές βροχές, ήπιοι χειμώνες, δροσερά καλοκαίρια)

 • νησιά και ακτές του Αιγαίου (μέτριες βροχές, ήπιοι χειμώνες και ξερά καλοκαίρια)
* Από  ποιους παράγοντες εξαρτάται το κλίμα μιας περιοχής ;

Tο κλίμα μιας περιοχής εξαρτάται από...
 • την απόστασή της από τη θάλασσα
 • το υψόμετρό της και
 • τις ειδικές τοπικές συνθήκεςΑναλυτικότερα
1. Απόσταση από τη θάλασσα 
 
Μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα έχει πιο ήπιο κλίμα από μια άλλη που βρίσκεται μακριά από τη θάλασσα.
2. Υψόμετρο
 
Οι ορεινές περιοχές έχουν συνήθως πιο ψυχρό κλίμα από τις πεδινές.
3. Ειδικές τοπικές συνθήκεςΗ οροσειρά της Πίνδου,  για παράδειγμα, «σταματά» τους υγρούς ανέμους που έρχονται από το Ιόνιο πέλαγος, τους αναγκάζει να ανέβουν ψηλά κι  στη Δυτική Ελλάδα έχουμε πολλές βροχές ενώ στην Ανατολική λίγες. Επίσης δεν επιτρέπει στους ψυχρούς βορειανατολικούς ανέμους να περάσουν στα δυτικά. Έτσι η Δυτική Ελλάδα έχει ηπιότερους χειμώνες.

Ένα άλλο παράδειγμα τοπικών συνθηκών είναι τα μελτέμια. Τα μελτέμια είναι βόρειοι άνεμοι που φυσούν στην περιοχή του Αιγαίου το μήνα Αύγουστο.  

                                                                                

 
Κάνε κλικ, δες και άκου πώς επηρεάζει η οροσειρά της Πίνδου το κλίμα της πατρίδας μας  Για να δούμε τι θυμάσαι! Κάνε κλικ

(του Γ. Σαλονικίδη)

 Κάνε κλικ να δεις προβλέψεις για το κλίμα της πατρίδας μας στο μέλλον 
 Tο κλίμα της Ελλάδας στο προσεχές μέλλον

1 σχόλιο:

 1. ααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή